Saturday, December 4

Catalin Botezatu - ...from "Egiptyon" to "Kyoto"





 CATALIN BOTEZATU


My pleasure - de a prezenta un mare designer al scenei romanesti care isi mentine valorile intr-o masura absolut perfecta combinand traditiile si culturile globului pamantesc ... Globalizarea este cateodata ''emotie'' mai ales atunci cand schimbul intercultural atinge cote maxime  ... ''the same feeling'' cand observi visele lui Catalin transformate in realitate ... lungul ''drum'' a lui Botezatu este exact viata ... o calatorie continua care te poarta in lumi diferite ... simply Human Genetic Evolution....



BioGraphY

Catalin Botezatu este cel mai cunoscut designer roman in tara si peste hotare, unul din putinii care se poate mandri cu prezentari de moda organizate pe toate continentele. De la New York sau Las Vegas, la Windock in Namibia, Sun City in Africa de Sud, Islanda, Indonezia si in toate marile capitale din Europa. Catalin Botezatu este, dealtfel, si designerul roman cu cele mai multe premii obtinute de-a lungul prodigioasei sale cariere in domeniul modei.
Show-urile semnate Catalin Botezatu au beneficiat intodeauna de o tematica bine definita, de la "Egiptyon", "Budha Bar", "Angels", "Ameno", "Witches", "Bizantium", "Barbarian", "Kyoto", "Chicago" sau "J.O" in cadrul carora creatiile sale au fost completate de impresionante colectii de palarii, blanuri si accesorii, pana la prezentarile de underware, in numar de 30, "C.B. Intimo", "Sailor", "Power", "Army", "Poveste cu elfi" sau "Pirates".
Botezatu este singurul creator de moda autohton care se ocupa personal de scenografie, regie, coloana sonora cat si de stilingul colectiei (bijuterii, pantofi, aplicatii capilare, etc.).
Nascut la 3 decembrie 1966, in Alexandria, Catalin Botezatu a urmat cursurile unei case de moda din Bucuresti, iar in 1985 a obtinut diploma de model pentru prezentari in afara granitelor tarii. La numai cateva luni, a fost recompensat, la Frankfurt, cu titlul de cel mai bun manechin al anului in Europa.
Anii petrecuti ca model au constituit pentru el contactul cu lumea modei. Fascinat de arta constructiei vestimentare si sedus de frumusetea femeii, Botezatu s-a hotarat sa urmeze cursurile Institutului European de Moda din Milano, unde l-a avut ca profesor pe regretatul stilist Gianni Versace, care si-a lasat amprenta pe multe din viitoarele sale creatii. Impresionat de talentul elevului sau, creatorul italian l-a ales sa lucreze timp de sase luni in celebrele "Ateliere Versace" de la Milano. Reintors in tara, Catalin Botezatu a devenit director de stil al Casei de Moda "Europa" din Bucuresti. Ca mai toti stilistii consacrati, si-a infiintat propria casa de moda, "Delphi".

In perioada imediat urmatoare a obtinut numeroase premii: in 1996, titlul de cel mai bun creator al anului in Romania, in 1997, premiat de Televiziunea Romana, in 1998 a obtinut inca o data titlul de cel mai bun creator de moda, in 1999 i s-a decernat premiul de excelenta oferit de revista VIP.


In 1999, Catalin Botezatu a facut primul shooting si cea mai mare prezentare de moda sustinuta peste hotare de catre un designer roman, la Amir Palace din Tunisia, unde s-a deplasat alaturi de un staff impresionant cuprins din 25 de manechine, 3 make-up artisti, 3 hair-stilisti, televiziuni si ziaristi. Acest amplu shooting i-a avut ca protagonisti pe membrii lotului de gimnastica a Romaniei si pe Nadia Comaneci.
Acelasi lucru l-a realizat si in anul 2000 in Egipt cand a devenit primul creator de moda din lume care a obtinut permisiunea de a face un shooting in celebrele locuri sacre din Egipt - piramde, Sfinx si in mai multe temple - pentru colectia "Egyption". Colectia a fost prezentata la Cairo si Luxor.
In anul 2002 la Kusadasi, in Turcia, a sustinut trei show-uri de moda la Pin Bay Resort si a realizat un shooting pentru calendare si materiale publicitare avind alaturi aceeasi echipa masiva compusa din peste 33 de persoane.
Pe 2 octombrie 2002 a fost invitat oficial la celebra "Milano Fashion Week", unde prezentarea sa de la Palazo della Permunente a inchis marele eveniment de moda, imediat dupa show-ul casei Versace.


In 2003, Monte Carlo si Bucuresti au fost marile puncte atinse de catre creator. In prima locatie, Catalin Botezatu a sustinut doua prezentari in cadrul exclusivistului club Jimmy'z, la invitatia Fashion Tv Paris si Space Music & Film Romania, iar in Romania, si-a lansat colectia "Barbarian" in cadrul Bucharest Fashion Week.
In mai 2004, la invitatia ANAM si Fashion Tv, Catalin Botezatu a sustinut din nou prezentari in Franta, la Cannes si in capitala Principatului de Monaco, Monte Carlo, in cadrul Romanian Fashion Party. Cu aceasta ocazie a lansat o noua colectie: "Kyoto", o colectie de inspiratie japoneza.
Invitat special la "Bali Fashion Week", in Indonezia, Catalin Botezatu a primit Premiul pentru Cea Mai Buna Colectie" (colectia "Kyoto").
La sfarsitul lunii iulie 2004, designerul a lansat la "Summer Fashion Festival", la Mamaia o noua colectie: "Chicago" inspirata din perioada anilor "30. Colectia este puternic accesorizata cu blanuri, bijuterii si peruci din margele.
Colectia "Chicago" a fost prezentata si in cadrul "Iceland Fashion Week", in Islanda, unde a participat ca invitat special. Aceasta colectie a fost prezentata pe cele mai importante posturi de televiziune din lume dedicate modei: Fashion Tv Paris si FTV - Canada.


In acelasi an, Catalin Botezatu, deja obisnuit cu acest statut, a devenit primul designer roman care beneficiaza de doua pagini de prezentare in cadrul celebrei reviste BOOK MODA (Haute-couture, august 2004).

In septembrie 2004 Catalin Botezatu a fost invitat sa prezinte aceeasi colectie, "Chicago" in cadrul "Venice Gran Gala", un eveniment de caritate avand drept scop salvarea Deltei Dunarii care s-a desfasurat la hotelul Excelsior din Venetia in perioada celebrului festival de film.
In luna decembrie 2004, designerul a primit premiul "Creatorul Anului" - Romanian Fashion Tv Awards si "Premiul pentru Contributia in domeniul Modei" la Superlativele VIP, iar in ianuarie 2005 a fost desemnat de catre TVR, pentru a doua oara, "Cel Mai Iubit Creator de Moda", pentru activitatea pe care a avut-o in anul care tocmai se incheiase.
Anul 2005 se dovedeste a fi la fel de fructuos. Catalin Botezatu a creat costumele pentru piesa de teatru "Marchizul de Sade"/Quills a lui Doug Wright, piesa jucata la Teatrul Odeon, in regia lui Beatrice Rancea. Dupa aceasta colaborare, a semnat peste 200 de costume pentru spectacolul "Cabaret", pus in scena la Teatrul de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti.
In mai 2005, la Bucuresti Catalin Botezatu a lansat linia de costume de baie "Chicago" in cadrul unui mega show marca Fashion TV Paris. La doar o saptamana dupa acest show colectia a putut fi vazuta pe scena celebrului cabaret Moulin Rouge din Paris, creatorul roman devenind astfel primul designer din lume care si-a prezentat colectia pe acesta scena.
Au urmat prezentarile aceleasi colectii in cadrul manifestarilor conexe festivalului de film de la Cannes si circuitului de Formula 1 de la Monte Carlo.
In iunie 2005 designerul si-a prezentat noua colectie haute-couture intitulata "Sukar Collection" la "Bali Fashion Week" din Indonezia unde a fost recompensat din nou cu "Premiul pentru cea mai buna colectie", iar revista Book Moda - sectiunea Alta Moda ii aloca un spatiu editorial. Aceeasi colectie a fost premiata o luna mai tarziu la Fashion Week-ul din Islanda si in Malta.
In luna august au sosit la Bucuresti redactorii cunoscutei reviste "Der Stern" (cateva sute de mii de exemplare tiraj saptamanal) care au dorit sa realizeze un important reportaj despre noua tara care va intra in Uniunea Europeana: Romania. Alaturi de Presedintele Basescu si alte personaje importante din zona politica si economica, Botezatu a fost desemnat ca imagine reprezentativa a Romaniei. Capitolul "Romania" din Stern a fost deschis de un pictorial cu creatiile "Tarului modei romanesti".
La scurt timp dupa aparitia acesteia pe piata Deutsche Welle - Germania si Financial Times - Londra au venit special la Bucuresti pentru a realiza interviuri cu Catalin Botezatu, iar EuroNews a difuzat un amplu reportaj despre activitatea designerului roman ca parte integrala a imaginii Romaniei.
In luna februarie 2006 revista VIP l-a premiat pe Catalin Botezatu pentru aparitiile sale in presa europeana, dar si pentru contributia adusa de acesta la promovare imaginii tarii.
In martie 2006, Catalin Botezatu a fost invitat special de catre guvernul Tunisian sa participe la manifestarile dedicate implinirii a 50 de ani de la castigarea independentei. Acesta a sustinut show-ul intr-o locatie extrem de luxoasa, Orient Palace, colectia fiind prezentata in direct pe postul national de televiziune. Si pentru ca succesul a fost deplin, designerul roman a obtinut doua premii, unul pentru excelenta si un pemiu pentru cea mai buna colectie internationala de moda.
In aceeasi perioada colectiile Catalin Botezatu au fost prezente pe marile canale de televiziune din Italia: Rai 1, Rai 2, TG 3, Italia Piu.
In aprilie 2006, designerul roman a sustinut doua show-uri de moda la Cannes in cadrul manifestarilor conexe festivalului international de televiziune MIFA 2006 si un alt show de moda in clubul Jimmi'z din Monte Carlo. Toate aceste showuri au fost transmise de catreFashion Tv Paris dar si de alte 18 posturi de televiziune din intreaga lume.
In iunie 2006, Catalin Botezatu a inceput un turneu mondial de promovare a noilor sale colectii. Creatiile marca Botezatu sunt prezentate cu succes la Atena (Grecia), Jakarta (Indonezia), Colombo (Sri Lanka), Malta, Italia (Catania).

In august 2006, creatorul a aparut in paginile revistei Book Moda, ai carui reprezentanti au venit special de la Milano pentru a vedea cele doua colectii - o colectie de lenjerie intima masculina si o alta colectie haute couture - lansate in cadrul Summer Fashion Festival - Mamaia, Romania.
Imediat dupa festivalul de moda de la Mamaia, Catalin Botezatu a fost invitat sa-si prezinte colectiile in Italia in cadrul festivalului de moda Modalivemediteraneo 2006, unde a primit premiul pentru "Cel mai bun creator de moda din Europa de Sud Est".
In noiembrie 2006, Fashion Tv Romania i-a oferit premiul pentru "Excelenta in Moda", iar o luna mai tarziu revista VIP l-a premiat in cadrul "Superativelor VIP" drept "Cel mai bun creator de moda" in 2006.
In aceeasi perioada designerul a lansat in cadrul "Bucharest Fashion Week" doua noi colectii: "Poveste cu elfi" (lenjerie intima masculina) si o noua colectie de rochii de seara, dar a primit si premiul "Creatorul Anului 2006". Tot in noimebrie, a fost prezent la evenimentul "Creatiile anului", unde Catalin Botezatu a facut senzatie cu doua colectii, una destinata femeilor , cu influenta gothic-rock, si una de lenjerie masculina, denumita generica "Arabica". De asemenea, in cadrul aceleasi gale, designerul a fost premiat.
In februarie 2007 reporterii revistei germane "Der Stern" s-au reintors la Bucuresti si au relizat un amplu material despre Romania. Catalin Botezatu este prezentat in cadul reportajului atat ca un renumit designer cat si ca un influent personaj monden.
In luna aprilie 2007 creatorul de moda a prezentat in cadrul Bucharest Fashion Week un spectaculos show de lenjerie intima "Pirates". Imagini din acest show au fost difuzate de Fashion TV, iar Book Moda a realizat un amplu material dedicat acestei colectii.
In mai 2007, Catalin Botezatu a lansat o noua colectie tip haute-couture "CB Exclusive" la "Athens Xclusive Designers Week", pe acelasi podium cu celebrii creatori Krizia si Frank Muller. Prezentarea de moda a designerului roman a fost difuzata timp de cateva saptamani deWorld Fashion Channel.
In iunie 2007 Catalin Botezatu a fost invitat special la "Caribbean Fashion Week" in Jamaica. Creatiile spectaculoase ale designerului roman au impresionat publicul si presa in egala masura, iar publicatiile de specialiate din Marea Britanie, Franta, USA si pana la cele din Trinidad sau Insulele Barbados au scris despre colectia lui Botezatu. Designerul roman mai adauga in palmaresul sau un premiu, colectia "CB Exclusive" fiind premiata drept fashion show-ul lunii iunie.
Aceeasi colectie a fost prezentata in luna iulie si in Italia, la Padova.
La doar cateva zile dupa prezentarea sustinuta in Italia, Catalin Botezatu a devenit primul designer care a realizat o colectie haute-couture inspirata din designul unui automobil. "Maserati Collection" este prezentata cu succes la FTV Summer Fashion Festival 2007 odata cu lansarea in Romania a noului Maserati Granturismo.

In octombrie 2007 Catalin Botezatu a devenit primul creator de moda care a realizat o prezentare de lenjerie, in timpul unei curse aeriene, la altitudinea de 10.000 metri, pe ruta Bucuresti-Paris. Ajuns la Paris, designerul roman a sustinut un fashion show in cadrul aceluiasi eveniment "Herritage Mode et culture - Paris 2007", organizat la Ambasada Romaniei, sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.
In noiembrie 2007 dupa ce a lansat o noua colectie haute couture - "Funeral pour la Femme Fatale" la Athens Fashion Week, Catalin Botezatu a prezentat in cadrul Bucharest Fashion Week 2007, unde a lansat si o noua colectie de lenjerie masculina "Spartan", inspirata din filmul "300". In cadrul aceluiasi festival, obtine premiul pentru excelenta in moda.
In ianuarie 2008 Catalin Botezatu a realizat patru show-uri spectaculoase de moda pentru OQ Tv in Austria in cadrul unui eveniment dedicat deschiderii Campionatului Mondial de Ski.
O luna mai tarziu, in februarie 2008, Catalin Botezatu a prezentat cu mare succes colectia haute-couture "Funeral" la New York Couture Fashion Week 2008, un eveniment dedicat exclusiv brandurilor de lux din intreaga lume. Doua saptamani mai tarziu creatorul de moda a fost rechemat in SUA pentru a sustine noi fashion show-uri –deschidearea festivalului Brooklyn Fashion Weekend si prezentare de moda la Trump Tower in Florida.
A urmat Chicago, unde Catalin Botezatu si-a prezentat noile colectii (haute couture si women underwear) create special pentru receptia privata ocazionata de desemnarea creatorului roman ca si designer a unui complex comercial tip mall ce se va construi in Chigago. Si nu in ultimul rand New York, unde a sustinut trei prezentari de moda ce au avut loc pe celebrul bulevard Broadway si Wall Street, ca parte principala al evenimentului "Ziua Romaniei pe Broadway".
In aprile, designerul roman si-a prezentat colectia "Funeral" in cadrul unui eveniment dedicat sotiilor liderilor de stat prezenti la Summit-ul NATO desfasurat la Bucuresti.
In luna iunie Catalin Botezatu a participat pentru a doua oara la Carribean Fashion Week fiind considerat drept invitatul special al saptamanii modei desfasurata la Kingston, Jamaica. La solicitarea revistelor Vogue - UK si SHE - UK, creatiile lui Botezatu au fost tinutele vedeta ale unui shooting realizat cu Vanessa Wiliams.
Dupa intoarcerea din Caraibe, Catalin Botezatu a participat la "Miss Bikini World", concurs organizat in Malta, unde a fost desemnat drept "Designer oficial Miss Bikini World ". In aceasta calitate, creatorul de moda a fost consultant la pregatirile pentru marea finala a concursului ale celor mai frumoase sexi fete care au reprezentat 41 de tari din intreaga lume.
La reintoarcerea la Bucuresti, Catalin Botezatu a completat numarul premiilor primite de-a lungul anilor cu inca doua: revista VIP l-a desemnat ca fiind "Brandul lunii mai", iar la Gala Celebritatilor a fost laureat drept "Celebritatea Anului in Moda".
La sfarsitul lunii iulie, colectiile "Ice" (men underwear) si "Fly -part 2" (women haute couture) au fost vedetele festivalului de moda Fashion Tv Summer Festival 2008 desfasurat la Mamaia. Aceste colectii au fost prezentate si in Franta, Monaco si majoritatea oraselor mari din Romania.
In noiembrie 2008 in cadrul Bucharest Fashion Week Catalin Botezatu a lansat doua noi colectii : "Rich, Famous and Snob" (haute couture) si "Tools" (men underwear). In cadrul acestui festival este desemnat "Cel mai bun creator de haute couture".
Sfarsitul de an 2008 ii mai aduce lui Catalin Botezatu o noua serie de premii, revistele VIP si Star desemnandu-l cel mai bun creator de moda.
Luna decembrie 2008 marcheaza si inceputul colaborarii in materie de design dintre Catalin Botezatu si Quelle, fiind lasanta colectia Pret-a-Porter by Catalin Botezatu in exclusivitate pentru celebrul brand german, colectia fiind prezentata la Bratislava, Budapesta si Frankfurt.
In ianuarie 2009 designerul a fost invitat pentru al treilea an consecutiv sa-si prezinte noile colectii la receptia ocazionata de desfasurarea la Kitzbuhel (Austria) a unei noi etapei din Campionatului Mondial de Ski Alpin 2009.
In februarie 2009, Catalin Botezatu a revenit la New York ca invitat special la New York Couture Fashion Week. Colectia "Rich, Famous and Snob" a fost prezentata la hotelul Waldorf Astoria.

Doua luni mai tarziu, Catalin Botezatu si-a prezentat colectia in cadrul unui eveniment exclusivist care are loc la hotelul St Regis din inima Manhattan-ului, unde si-a lansat noua colectie de haute couture "Hot Rainbow", colectie ce va fi prezentata si in cadrul Bucharest Fashion Week, la intoarcerea in tara. In aprilie 2009 designerul roman a fost premiat de revista VIPMODA cu premiul Fair play pentru sustinerea brandurilor romanesti.
In iunie 2009 Catalin Botezatu a participat pentru a treia oara la "Caribbean Fashion Week" - Jamaica, ocazie cu care a prezentat atat colectia de rochii de seara "Hot Rainbow" cat si o spectaculoasa colectie mixta de costume de baie intitulata "Exotic Flowers". Imagini din prezentarea designerului roman se regasesc in reviste precum Vogue UKShe Caribbean sau Style Collection din Rusia.
Abia intors din Jamaica, Catalin Botezatu a pleacat in Malta pentru o alta serie de prezentari de moda care au avut loc in cadrul concursurilor de frumusete "World Bikini Models" si "Miss World Tourism", colaborarea dintre designerul roman si organizatorii acestor concursuri fiind deja o traditie.
O luna mai tarziu, creatorul de moda Catalin Botezatu a fost din nou personajul principal al evenimentului "Summer Fashion Festival 2009", alaturi de colectia "Exotic Flowers", colectia de lenjerie intima si costume de baie, atat pentru barbati cat si pentru femei, si colectia "Hot Rainbow".
Imediat dupa incheierea festivalului de moda de la Mamaia, Catalin Botezatu a plecat in Franta, la Saint Tropez pentru a realiza trei showuri de moda in cadrul unor evenimente stralucitoare la care au fost prezente numeroase VIP-uri si importanti oameni de afaceri care au ales drept destinatie de vara faimosul oras de pe Riviera Franceza.
In luna septembrie 2009, Catalin Botezatu a prezentat colectia "Hot Rainbow" in cadrul New York Couture Fashion Week in fata unei audiente compusa din VIP-uri si oameni de afaceri de peste Ocean.
In noiembrie 2009, in cadrul Bucharest Fashion Week, prezinta doi noi colectii senzationale: "The Last Samurai", costume de baie masculine inspirate din traditia samurailor japonezi, si "Return to Ra", colectie Haute Couture, care a fost ulterior prezentata in cadrul mai multor evenimente internationale.
Imediat dupa Bucharest Fashion Week, Catalin Botezatu a fost invitat special al evenimentului India Couture Fashion Festival, industria modei indiene avand primul contact vizual cu viziunea creatorului roman.
Primul trimestru al anului 2010 a fost extrem de bogat in evenimente. Startul a fost dat de participarea la doua evenimente la Kitzbuhel, Austria, unde, in deschiderea campionatului mondial de ski si la deschiderea unui hotel exclusivist, Catalin Botezatu a adus in fata invitatilor colectia "Return to Ra". Imediat dupa Austria, Catalin a fost invitat, alaturi de Mihaela Borcea, la preznetarea lui Renato Balestra din cadrul Rome Fashion Week, ocazie cu care a pus bazele unei colaborari de senzatie cu Valeria Marini, imediat concretizandu-se un proiect notabil. De la Roma, Catalin a plecat direct la Plovdiv, Bulgaria unde, in cadrul Men's Fashion Europe, a prezentat cea mai noua colectie de costume de baie masculine, "The Last Samurai". Tot in Bulgaria, Catalin Botezatu a fost invitat de onoare al Sofia Fashion Week, aducand in fara reprezentantilor mass media si a iubitorilor de moda colectia Haute Couture "Return to Ra".
De la Sofia, Catalin a zburat direct spre New York unde, pe 12 februarie, in cadrul New York Couture Fashion Week, in Grand Ballrom a Hotelului Waldorf Astoria, a prezentat, in fata a peste 3000 de invitati, creatiile din cadrul colectiei Haute Couture "Return to Ra". Backstage, la iesirea de pe posium, Catalin a fost, alaturi de modelele ce au prezentat colectia, fotografiati timp de 20 de minute de peste 80 de reprezentanti ai Mass Media de pe toate meridianele. Succesul de care s-a bucurat la New York a adus inca o invitatie la urmatorul eveniment Couture Fashion Week din toamna 2010.
Pe 24 februarie, Catalin Botezatu a fost prezent la Milano Fashion Week unde a realizat prezentarea Haute Couture a noii colectii Valeria Marini "Seduzioni Diamonds", urmand ca din toamna 2010 sa fie designerul exclusiv al casei de moda Valeria Marini.
Pe 19 martie 2010, Catalin Botezatu debuteaza ca participant in cadrul show-ului "Dansez pentru tine" de la Pro TV, cu scopul de a ajuta un caz umanitar. Este pentru prima data cand se aventureaza intr-un astfel de proiect, onorariul sau urmand a fi donat.

"Egiptyon"







''Tunisia''


''Ameno''



''Kyoto''


....to be continued....

No comments: